Siparişleriniz taze olarak çekilip ertesi gün kargoyla gönderilecektir.
200 TL ve üzeri alışverişleriniz ücretsiz kapınızda.
Ödemenizi Iyzico güvencesiyle gerçekleştirin.
Ona Değer üzerinden de sipariş verebilirsiniz.

Kahvede Nesiller

Üçüncü Nesil, Üçüncü Nesil… Peki Üçüncü Nesil Kahve Nedir?

Kahve 15. yüzyılda Arap Yarımadasında başlayan mütevazı macerasına, bugün dünyanın en önemli tüketim ürünlerinden biri olarak devam ediyor. Özellikle 1800’lerden sonra bilinirliği ivmelenen kahvenin gelişimi ve global kahve endüstrisindeki değişimi  -Thrish Rothgeb’in 2002’de ilk kez 3.Nesil kavramını ortaya atmasıyla- “nesil veya dalga” kelimeleri ile tanımlanmaya başlıyor.

Birinci Nesil, 1800lerde kahve tüketiminin artması ve kahvenin daha ulaşılabilir hale gelmesiyle başlıyor. Tüketimdeki artışın en önemli nedeninin içeceğin insan bedeninde oluşturduğu etkiler olduğu bu dönemde, insanlar içtikleri kahvenin lezzeti ve niteliğiyle hiç ilgilenmiyor. Üreticiler ise kaliteye değil, talebi karşılamak üzere toplu üretime odaklanıyor. Suda çözünebilir kahvenin de yaratıldığı bu dönemde Amerika’da sektörde öncülüğü Folgers, Maxwell gibi firmalar üstleniyor.

İkinci Nesil, 1970lerde, sektördeki potansiyelin ve giderek tutku olmaya başlayan bu üründe, insanlara yeni bir deneyim sağlamanın avantajlarının farkına varılmasıyla başlıyor. Şarap endüstrisinden alınan ilham ile çekirdeklerin nereden geldiği, kavurma ve demleme yöntemlerinde daha lezzet odaklı bir yaklaşım sergileniyor ve bu durum kahve endüstrisinin seyrini tamamen değiştiriyor. Bu dönemde kahve daha lüks bir tüketim ürünü haline geliyor ve önlenemez bir büyüme ile bira piyasasından müşteri almaya başlıyor. Kahve yalnızca sabah uyanmak için tüketilmenin yanında sosyal bir içecek haline geliyor. Ayrıca ürün çeşitliliği de arz ile doğru orantılı olarak bu dönemde artıyor ve Latte, Espresso gibi kelimeleri hayatımıza sokuyor.

Üçüncü Nesil aslında Thrish Rothgeb’in kendi sözüyle belirttiği üzere, kötü kahveye bir tepki olarak ortaya 2000lerde çıkıyor ve kötü kahveden nitelikli kahveye geçiş dönemi olarak tanımlanıyor. Bu dalga ile üreticiler, kahvenin yetiştiği bölge, çiftlik, iklim, rakım, yıkama yöntemleri gibi tüm detayların kahvenin tadım notalarına etkisini araştırarak ve farklı çekirdeklerde farklı kavurma ve demleme metotlarını kullanarak kahve deneyimini pragmatik bir halden çıkarıp keyifli bir lezzet yolculuğuna dönüştürüyor. Speciality Coffee Association ise bu kültürün yayılmasına ve baristaların uzmanlaştırılarak sektörün gelişmesine katkı sağlayan kilit kurum olarak göze çarpıyor.